ابکازو | حس خوب زندگی

چطوری کولر گازی را تمیز کنیم؟

چطوری کولر گازی را تمیز کنیم؟

اگر در منزل خود یا محیط کار از کولر گازی استفاده کنید احتمالا مسئله تمیز نگه داشتن آن جزو دغدغه های شما به حساب می آید. تمیز کردن کولر گازی در بهبود عملکرد دستگاه تاثیر زیادی دارد. اغلب افراد در هنگام خرید کولر گازی و یا مدتی بعد از استفاده با سوالاتی از این دسته مواجه می‌شوند:

تمیز کردن و سرویس کولر گازی هر چند وقت یکبار باید صورت گیرد؟ در تمیز کاری کولر گازی باید از چه وسایلی استفاده کنیم؟ آیا سرویس و تمیز کاری کولر گازی نیاز به تکنسین متخصص دارد؟

آیا هرکسی به راحتی می‌تواند کولر گازی خود را سرویس کند؟

چرا باید کولر گازی را سرویس کنیم؟

ما در این مقاله سعی کرده‌ایم به شرح کاملی در مورد کولر گازی و اهمیت سرویس آن پرداخته تا شما دوستان با مطالعه این مقاله به جواب سوالات خود برسید.

در واقع کولر گازی در فصل گرما نزد اکثر مردم جزو محبوب‌ترین وسایل موجود در خانه محسوب شده که وظیفه خنک‌ سازی هوا را بر عهده دارد. از طرفی دیگر با توجه به قیمت کولر در بازار که نجومی بوده می‌بایست جهت افزایش راندمان کاری با سرویس و مواظبت کردن از آن در حفظ و نگهداری آن کوشا باشیم. در ضمن جنس کولر گازی‌ها معمولا ظریف بوده پس هنگام سرویس آن مواظب باشید.

در هنگام تمیز کردن کولر گازی با چه بخش‌هایی سر و کار داریم؟

✅ کمپرسور:

از اصلی‌ترین قطعات ساخت هر دستگاه الکترونیکی بخش موتور آن یا کمپرسور می‌باشد. کمپرسور جزو بخش‌های اصلی کولرهای گازی نیز بوده که بیانگر قدرت و راندمان کاری آن نیز می‌باشد. در واقع موتور وظیفه مکش گاز از اپراتور و هدایت آن به سمت کندانسور یا تقطیر کننده را بر عهده دارد.

✅ کندانسور:

یکی دیگر از قطعات اصلی یک کولر گازی بخش کندانسور آن می‌باشد. در واقع کندانسور متشکل از مجموعه لوله‌های مسی و صفحه‌های آلومینیومی بوده که بخش خارجی دستگاه را تشکیل می‌دهند. قابل ذکر بوده که کندانسور در بخش خارج از منزل قرار گرفته و وظیفه دفع هوای سرد یا جذب هوای گرم را بر عهده دارد. براساس نوع طراحی منزل معمولا کندانسورها بیشتر روی بالکن‌ در ساختمان‌ها دیده می‌شوند.

✅ اپراتور:

اپراتورها سومین بخش اصلی ساخت یک‌ دستگاه کولر گازی می‌باشد. اپراتور که به تبخیر کننده نیز مشهور بوده مجموعه‌ای متشکل از صفحات‌ و لوله‌ها بوده که بر اساس کاربرد آن‌ها در قسمت یا فضای داخلی ساختمان قرار می‌گیرند. وظیفه اصلی اپراتور خنک سازی یا گرم کردن هوای داخل می‌باشد. معمولا هوا از طریق قسمت بالای دستگاه کولر وارد اپراتور شده و پس از انجام عملیات مذکور با تشکیل هوای خنک یا گرم از قسمت‌ پایین به بیرون بر حسب قدرت کولر گازی پرتاب می‌شود.

✅ گاز خنک کننده:

گاز خنک کننده گرمای محیط را دریافت می‌کند. سپس در بخش اپراتور کولر گازی آن را از حالت مایع تبدیل به گاز کرده و در بخش کندانسور گرما را پس داده و دوباره آن را به حالت قبلی یا مایع تبدیل می‌کند.

✅ لوله مویی:

این بخش به عنوان آخرین بخش اصلی کولر گازی وظیفه افت فشار و فراهم کردن امکان تبخیر در اپراتور را بر عهده دارد.

عملیات سرویس و تمیزکاری کولر گازی هر چند وقت یکبار باید صورت بگیرد؟

تمیز کاری و سرویس کردن کولرهای گازی بستگی به مواردی نظیر:

✅ محل نصب آن

✅محیط به کارگیری آن

✅ نوع آب و هوای منطقه

✅ میزان آلودگی و گرد و غبار وجود در محیط

✅ جنس بدنه کولر

و… دارد. معمولا اگر کولر گازی نزدیک آشپزخانه نصب شده باشد میزان چربی و گرد و غبار بیشتری را جذب کرده تا در نتیجه زمان تمیزکاری و سرویس را به جلو بیندازد.

از طرفی دیگر اگر آب و هوای شهر مذکور نیز از نوع آب و هوای کثیف بوده کولر گازی حداقل هر ماه یک دفعه نیاز به سرویس پیدا می‌کند. اما شما کاربران هر زمان که‌ احساس کردید کولر گازی شما هوای زیاد خنکی را پرتاب نکرده و کیفیت کاری آن مطلوب نبوده این به معنای زمان رسیدن سرویس و تمیز کاری می‌باشد.

به طور کلی شایان ذکر بوده که عملیات سرویس و تمیزکاری کولر گازی بسیار راحت بوده و نیاز به هیچ گونه تکنسین و متخصصی نمی‌باشد. از طرفی دیگر اصلا وقت زیادی را از زمان شما نمی‌گیرد. بنابراین شما کاربران برای افزایش راندمان کاری کولر گازی و افزایش طول عمر دستگاه خود به طور میانگین هر ماه یک دفعه برای سرویس کولر گازی خود اقدام کنید.

مزایای سرویس و تمیزکاری کولر گازی عبارت‌اند از:

✅ افزایش راندمان کاری

✅ کاهش مصرف انرژی

✅ افزایش طول عمر دستگاه

7 وسیله مورد نیاز برای سرویس و تمیز کردن کولر گازی :

1 – دستگاه کارواش ( در صورت نبود دستگاه کارواش، فشار سنج آب نیز قابل قبول است)

2 – آچار و پیچ گوشتی متناسب با پیچ‌های کولر گازی

3 – دستکش‌های تقریبا ضخیم و محکم برای محافظت از دست

4 – مایع شستشوی چربی زدا

5 – جارو برقی یا سشوار

6 – دستمال‌های پارچه‌ای نخی و نرم

7 – برس نرم یا فرچه نرم

5 مرحله تمیز کاری و سرویس کولر گازی

1 – رعایت نکات ایمنی

2 – تمیز کردن فیلتر کولر گازی

3 – تمیز کردن سنسور کولر گازی

4 – شستشوی کویل‌های پنل داخلی

5 – شستشوی کویل‌های پنل خارجی

مرحله اول – رعایت نکات ایمنی برای تمیز کردن کولر گازی :

قبل از هر کاری شما کاربران می‌بایست از خاموش بودن کولر گازی مطمئن شوید. برای اینکار شما دو روش دارید:

✅ جدا کردن دو شاخه کولر گازی از پریز برق

✅ سراغ جعبه فیوز منزل خود رفته و فیوز مربوط به کولر گازی را خاموش کنید

با انجام این عملیات شما از خاموش بودن دستگاه کولر گازی خود مطمئن شده و با خیالی راحت توانسته سراغ بقیه مراحل بروید.

مرحله 2: تمیز کردن فیلترهای کولر گازی

یکی از اصلی‌ترین قطعات هر کولر گازی که نیاز به تمیز کاری مکرر داشته قسمت فیلتر آن می‌باشد. درواقع فیلترها وظیفه تصفیه ذرات معلق در هوا را بر عهده داشته همچنین چربی و کثیفی‌های زیادی را جذب می‌کند. کثیف بودن فیلترها توانسته راندمان کاری کولر گازی را تضعیف نموده و به جای تزریق هوای سرد به فضای شما هوایی گرم را وارد کند. عملیات تمیز‌ کاری فیلتر بسیار ساده بوده و شما برای افزایش راندمان کاری کولر گازی خود هر هفته یک دفعه اقدام به تمیزکاری آن کنید.

عملیات تمیز کاری فیلتر خود چندین مرحله بوده که عبارت‌اند از:

✅ بعد از مطمئن شدن از خاموش بودن کولر گازی در حالی که دو طرف کولر گازی را گرفته‌اید پنل جلویی آن را باز کنید.

✅ سپس قسمت جلویی فیلتر کولر گازی را آزاد کرده و بعد فیلترهای موجود در کولر که 2 فیلتر بوده را از کولر گازی جدا کنید.

✅ حال توانسته اقدام به شستشوی فیلتر کولر گازی نمایید. در صورت کثیفی بیش از حد شما توانسته از مواد شوینده مخصوص استفاده کرده و با برس‌های نرم قشنگ فیلترها را سفید و عاری از هر گونه چرک و میکروب کنید. سپس با فشار آب به وسیله کارواش یا فشار آب شیر مایع و کثیفی‌ها را از فیلتر جدا کنید.

✅ با کمک هوای گرم سشوار سریعا فیلترهای موجود را خشک نمایید.

✅ بعد از خشک کردن فیلترها را سر جای خود قرار دهید.

✅ به عنوان مرحله آخر پنل جلوی کولر را ببندید.

نکته 1: اگر فیلترهای موجود دچار شکستگی و خوردگی شده و یا به هر دلیلی احساس کردید که دیگر به درد مصرف نخورده آن را به جای شستشو تعویض نمایید.

نکته 2: در صورت تردید در باز کردن فیلتر یا پنل‌ها سراغ دفترچه راهنمای کولر گازی رفته تا راحت‌تر توانسته کولر گازی خود را باز و بسته کنید.

مرحله 3: تمیز کاری و سرویس سنسور

مرحله سوم مربوط به تمیز کاری سنسورها می‌باشد. در واقع سنسور کولر گازی وظیفه چک کردن دمای محیط را دارد. سپس با تشخیص این عارضه فرمان روشن‌ و خاموش شدن را به برد می‌دهد. توجه داشته باشید که اگر سنسور موجود کثیف باشد ممکن بوده به دلیل ارائه دستورات اشتباه در راندمان کاری کولر گازی اختلال ایجاد کرده بنابراین سرویس آن بسیار ضروری می‌باشد.

سنسور یا حسگر معمولا در داخل پنل داخلی دستگاه کولر گازی و فیلترها قرار می‌گیرد. شما کاربران می‌بایست در هنگام خروج فیلتر سنسور را نیز از دستگاه کولر گازی جدا کنید. بعد از جدا سازی سنسور با فشار اندکی آب و با برس‌های نرم به راحتی توانسته سنسور موجود را تمیز کنید. بعد از شستشوی سنسور با پارچه‌های نرم سنسور یا حسگر را کاملا خشک نمایید. پس از اطمینان از خشک‌ شدن آن، سنسور را در جای اصلی خود قرار داده و پنل را ببندید.

مرحله 4: شستشوی کویل‌های پنل داخلی در عملیات تمیز کردن کولر گازی

کویل‌های پنل داخلی شباهت بسیار زیادی در ظاهر و عملکرد با رادیاتورهای ماشین دارد. بنابراین برای کارکرد صریح و بدون عیب آن می‌بایست همیشه تازه و عاری از هر گونه ناپاکی باشد.

برای شستشوی کویل‌های پنل داخلی نیازمند آب پاش یا کارواش، برس نرم، مواد شوینده و حتی مسواک می‌باشد. ابتدا برای خیس نمودن پنل‌های مذکور به وسیله آب پاش یا کارواش به آن آب تزریق نموده تا کاملا خیس شود. حال مقداری مایع شوینده چربی زا را روی برس‌های نرم و مقداری نیز به کویل‌ مذکور بپاشید. سپس با برس یا مسواک به صورت عمودی کویل را مورد شستشو قرار داده و به مدت 5 الی 10 دقیقه کاملا کویل را با برس شستشو داده تا چربی‌های آن از بین برود.

توجه داشته باشید که برای یک شستشوی کامل می‌بایست حداقل نیم ساعت مایع شستشو دهنده روی کویل مانده تا بعد از برس کشی با کمک کارواش کاملا کویل را شستشو و آب کشی کنید. در این حالت شما شاهد تمیز شدن کامل کویل‌های پنل داخلی بوده و متعجب از تغییر رنگ آن نیز می‌شوید‌. با شستشوی کویل‌های پنل داخلی طول عمر کولر گازی را افزایش داده و شاهد افزایش راندمان کاری آن نیز باشید.

مرحله 5: تمیز کاری پنل خارجی کولر گازی

تمیز کردن پنل خارجی کولر گازی آخرین مرحله تمیز کاری و سرویس کولر گازی محسوب می‌شود. پنل خارجی کولر گازی یا همان کندانسور بر حسب کاربرد آن همیشه در فضای آزاد قرار گرفته و شما بدون باز و بسته کردن آن توانسته برای شستشوی کندانسور اقدام کنید. برای شستن این قسمت شما نیازمند یک کارواش یا فشار آب زیاد بوده که با فشار آب را به کندانسور تزریق کرده تا گرد و غبار جذب شده آن جدا شود.

شما‌ کاربران برای کسب نتیجه بهتر شستشو لازم بوده که از مایع‌های مخصوص نیز استفاده کرده و کاملا با برس نرم و کارواش کندانسور کولر گازی را تمیز و عاری از هر گونه گرد و غبار کنید.

حال شما کاربران برای اطمینان کاری یا تمیز کاری اصولی‌تر توانسته قسمت پشت کندانسور یا پنل خارجی را نیز مورد شستشو قرار دهید. برای انجام این عملیات با استفاده از پیچ گوشتی پنل پشتی کندانسور را باز کنید. سپس با پارچه‌ای نرم‌ و لطیف برای تمیز کردن پنکه و فن کولر گازی که جزو اصلی‌ترین قسمت‌های آن نیز محسوب شده اقدام‌ کنید.

در نهایت بعد از شستشو و تمیز کردن چندین قطره روغن مخصوص در قسمت فن‌ کولر گازی جهت کاهش صدا و ارتقای راندمان کاری آن اضافه کنید.

جمع بندی تمیز کردن کولر گازی

بعد از انجام تمام مراحل فوق به مدت چندین ساعت صبر کرده تا کاملا تمام قسمت‌های 5 گانه کولر‌گازی خشک شوند. بعد از گذشت حداقل 2 ساعت شما توانسته تمام قسمت‌های کولر گازی را بسته و دستگاه کولر خود را روشن کنید. کولر گازی شما با سرویس و تمیز کاری انجام شده مانند روز اول در منزل شما شروع به فعالیت کرده و‌ شما را مجذوب قدرت‌ پاکیزگی خود می‌کند.

شما‌ کاربران توجه داشته باشید که توضیحات فوق فقط برای سرویس و تمیزکاری کولر گازی جواب گو می‌باشد. یعنی اگر زمانی کولر گازی شما مشکل دیگری مثلا نظیر چکه کردن یا قدرت کمی داشت شما حتما برای رفع آن می‌بایست به سراغ تکنسین مربوطه رفته تا سلامت دستگاه کولر گازی شما به خطر نیفتد.

اشتراک گذاری

دیدگاه خود را بنویسید

عنوان

رفتن به بالا